Öt gyanús jel, hogy megbuherálták az ATM-et

Öt gyanús jel, hogy megbuherálták az ATM-et.


Az egyik leggyakrabban előforduló pénzügyi csalás a pénzkiadó automatákhoz köthető. A bűnözőknek számtalan trükkjük van arra, hogy lenyúlják a pénzünket. Megmutatjuk az öt leggyakoribb csalási módszert.

atm2
A pénzügyi csalások többségét bankautomatáknál követik el, a bűnözők rengeteg módszert fejlesztettek ki a pénz lenyúlására - írja a Daily Mail.

Egy extra réteget tesznek az automatára

Az egyik legnépszerűbb trükk, hogy a bűnözők ellopják a PIN-kódunkat. Ezt elsősorban az ATM-ekre tett, plusz felülettel szokták megtenni. Ezeket a plusz részeket egyébként nehéz kiszúrni, mivel sokszor úgy tűnik, hogy az automata részét képzik.

Az ATM-ben szerzik meg az adatokat

A fejlett technológiának köszönhetően már olyan eszközöket használnak a tolvajok, hogy pénzfelvétel közben, az ATM-en belül szerzik meg a kártyánk adatait. Ilyenkor később másolatot készítenek a plasztikról, majd ezzel szerzik meg a pénzünket. A probléma ezzel, hogy szinte lehetetlen észrevenni, mert a másoló az automata részének tűnik.

A "kártyalopós" trükk

Igen egyszerű, mégis hatásos trükk, hogy egy fillérekért megvehető műanyag darabot tesznek a kártyanyílásba, ami a kártya behelyezését engedi, de kivenni már nem tudjuk az ATM-ből azt. Ilyenkor a kért összeget megkapjuk, azonban az automata újra kéri tőlünk a PIN-kódunkat, hiszen azt a műanyag benttartja a gépben. Sokan azt hihetik, hogy a kártyát elnyelte a gép, így elsétálnak, de a bűnözők ilyenkor csapnak le: a műanyag segítségével pedig megszerzik a kártyát.
Fizetett hirdetés.
Hamis PIN-pad

Sokszor hamis gombokat tesznek az ATM-re, a kódunkat ezen keresztül ütjük be, a tolvajok pedig megszerzik az adatainkat. Az ilyen billentyűk azonban a szokásosnál puhábbak, vagy mozognak, ha ilyennel találkozunk, azt vehetjük intő jelnek arra, hogy csalók áhítoznak a pénzünkre.

A kedves idegen

Ha valamilyen problémánk akad az ATM-mel és egy segítőkész idegen hirtelen ott akad, akkor nem árt résen lenni, mivel valószínűleg pont azzal a bűnözővel van dolgunk, aki a pénzünkre utazik. Ilyenkor gyakran szándékosan tönkre teszik az automatát, majd segítőkésznek mutatkozva megkérnek, hogy újra üssük be a PIN-kódunkat, amit egyszerűen leolvasnak és már meg is van a hozzáférésük a számlánkhoz.

A cikk forrása: penzcentrum.hu

Author:

Facebook hozzászólások:

Közérdekű információk:
 

HIVATALOK 
  SZOLGÁLTATÓK

 Egészségügy:

  GYÓGYSZERTÁRAK
  E
GÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

 Közlekedés:

Városi buszmenetrend
Vasúti menetrend
Volán buszmenetred


 

 Információk:

TRAFFIPAX INFORMÁCIÓK

NYUGDÍJASINFÓK

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK, ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK



>