Minden gyermek szeméért harcolni kell

Minden gyermek szeméért harcolni kell.

Negyven éves a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Látásvizsgáló Gyógypedagógiai Tanácsadó, Korai Fejlesztő, Oktató és Gondozó Tagintézménye. Az évforduló kapcsán a Kossuth Rádió Napközben című műsora a kisgyermekkori látáskárosodásról, a szembetegségek kialakulásáról, a diagnosztika, a szűrés, a megelőzés lehetőségeiről, a szülőket segítő szolgáltatásokról, és a látásfejlesztés módszereiről készített összeállítást.
A lakosság több mint öt százalékát érintheti a kancsalság, illetve a tompalátóság, mondta el dr. Pusztai Ágota gyermekszemész a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A gyakori fejfájás, a ferde fejtartás, a bizonytalan szemkontaktus, térérzékelés és mozgás, a közömbösség a feltűnő, színes tárgyak iránt, a hunyorgás – mind jele lehet a gyermekkori látásproblémának, amelyet ha időben elkezdenek kezelni, a baj jól orvosolható.

Dobos Csilla gyógypedagógus látásproblémával küzdő gyerekeknek tart fejlesztést. A program része a mozgásterápia is, ami a térbeli tájékozódást segíti. A látás részleges hiánya miatt fejleszteni kell a mozgáskoordinációt is, hogy a mélységet, a teret, a távolságot fel tudja mérni a gyerek, megfelelően működjön az egyensúlyérzéke.

Dr. Sényi Katalin gyermekszemész szakorvos hangsúlyozta: minden gyermek szeméért harcolni kell. A gyermekorvos és a védőnő kötelező szűrést végez az újszülötteknél, vizsgálják, hogy a szemgolyó egészségesen fejlődött-e, jók-e a pupillareakciók – az első időkben ezekből lehet következtetni arra, hogy lát-e a gyermek.
Fizetett hirdetés.
A szembetegségek kialakulásának leggyakoribb oka az örökletes tényezők, de okozhatja a koraszülés, vagy gyermekkorban bekövetkező sérülés is.

Dr. Földiné Angyalossy Zsuzsanna, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Látásvizsgáló tagintézményének vezetője a műsorban elmondta: 0 és 5 év közötti gyermekeket látnak el ambuláns, illetve otthoni keretek között, ebben a tanévben körülbelül 70 gyereket.

A szakszolgálatnál a látásnevelés szerepel kiemelten, de ehhez kapcsolódik a mozgás, a kognitív képességek fejlesztése is, mindaz, ami elősegíti a gyermek lehetőség szerinti legharmonikusabb fejlődését. Dr. Földiné Angyalossy Zsuzsanna elmondta azt is: nagyon sok halmozottan hátrányos gyermek jár hozzájuk, akikkel nagyon kis lépésekkel tudnak haladni, de figyelmet fordítanak arra is, hogy a szülőket tanácsokkal lássák el, megtanítsák nekik, hogyan tudnak otthon is okosan foglalkozni a gyermekkel.

A cikk forrása: hirado.hu

Author:

Facebook hozzászólások:

Közérdekű információk:
 

HIVATALOK 
  SZOLGÁLTATÓK

 Egészségügy:

  GYÓGYSZERTÁRAK
  E
GÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

 Közlekedés:

Városi buszmenetrend
Vasúti menetrend
Volán buszmenetred


 

 Információk:

TRAFFIPAX INFORMÁCIÓK

NYUGDÍJASINFÓK

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK, ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK



>