Lehúzta számlavezető ügyfeleit az egyik magyar nagybank – könnyen lehet hogy Önt is! itt vannak a részletek!

Lehúzta számlavezető ügyfeleit az egyik magyar nagybank – könnyen lehet hogy Önt is! itt vannak a részletek!


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 11,5 millió forintra bírságolta a Budapest Bankot. A hitelintézetnek legkésőbb szeptember 30-ig meg kell szüntetnie az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

Az MNB megállapította, hogy a Budapest Bank Zrt. lakossági és mikrovállalkozás ügyfelei körében megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a keretszerződés tartalmára, a keretszerződés ügyfél általi díj‑ és költségmentes felmondására vonatkozó előírásait. Ezek mellett nem voltak rendben a készpénz-helyettesítő fizetési eszközökkel kapcsolatos felelősségvállalásra, a fizetési művelet összegének visszatérítésére, továbbá esetenként a fizetési számla megterhelés előtti állapotának a helyreállítására vonatkozó előírások sem. A hitelintézet a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet szabályai közül megsértette a fizetési megbízás teljesítésére, visszautasítására, a haladéktalan jóváírásra, valamint az értéknap használatára vonatkozó rendelkezéseket.

Az MNB határozatában kötelezte a hitelintézetet, hogy a pénzforgalmi törvényben és az MNB rendeletben foglaltaknak való megfelelés érdekében legkésőbb szeptember 30-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket, és azt követően folyamatosan biztosítsa a pénzforgalmi jogszabályok betartását. Az MNB azt is előírta, hogy a hitelintézet legkésőbb november 15-ig adatok és dokumentumok küldésével igazolja a szabálysértések megszüntetését – derült ki a jegybank közleményéből.
Fizetett hirdetés.
A jogsértésekre tekintettel az MNB 11,5 millió forintra bírságolta a hitelintézetet. A jegybank a pénzintézet terhére értékelte, hogy a feltárt jogszabálysértések többsége huzamosan, a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, rendszereibe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn, és az évek óta változatlan tartalommal fennálló, fogyasztókat és mikrovállalkozásokat védő jogszabályok megsértése esetenként az ügyfelek széles körét, a nem haladéktalan jóváírás és nem megfelelő értéknap alkalmazás jelentős számú fizetési műveletet érintett. Továbbá a jogosulatlan költség- és díjfelszámítás, valamint a nem megfelelő értéknap alkalmazása ügyfelei kárára vagyoni előnyt biztosított a hitelintézet számára.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenység során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését, ezen belül is a fogyasztók jogainak érvényesülését, illetve a fizetési megbízások teljesítésének és a haladéktalan jóváírási követelmény betartását, amelynek megsértése csökkenti az ügyfelek bizalmát a pénzforgalmi szolgáltatások és a készpénzmentes fizetési módok igénybevétele iránt. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartását, elítél minden jogszabálysértést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

Forrás : kamaraonline.hu
A cikk forrása: palyazatfigyelo.info

Author:

Facebook hozzászólások:

Közérdekű információk:
 

HIVATALOK 
  SZOLGÁLTATÓK

 Egészségügy:

  GYÓGYSZERTÁRAK
  E
GÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

 Közlekedés:

Városi buszmenetrend
Vasúti menetrend
Volán buszmenetred


 

 Információk:

TRAFFIPAX INFORMÁCIÓK

NYUGDÍJASINFÓK

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK, ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK



>