Kényszer helyett munkalehetőség: önként bújnának angyalbőrbe a jelentkezők Pécsett is - írja a Pécsiújság.hu

Kényszer helyett munkalehetőség: önként bújnának angyalbőrbe a jelentkezők Pécsett is.

Mióta nincsen kötelező sorkatonaság Magyarországon, azóta a tömeges kiválasztás, bevonultatás sem működik. A világ nagyot fordult Baranyában, Pécsett is. A Kisfaludy Sándor utcában mindenki saját elhatározásából jelenik meg. Tulajdonképpen munkalehetőség az, amit a honvédség helyi toborzóirodájában kínálnak.

A sorállomány régebbi modelljét csak azok érthetik igazán, akik még részesei voltak: akkoriban bizony egy-egy bevonulás idején tömegek hömpölyögtek a hadkiegészítő parancsnokságon, máskor a városi sportcsarnokokban, aztán a pályaudvarokon.

Tizenkét éve, 2004-ben szereltek le az utolsó sorkatonák, az azóta tartó időszakban már teljesen más rendszerben töltik fel az üres helyeket a magyar seregben. Minderről sokat tud Hegedüs Norbert őrnagy, aki a fegyveres szolgálatra jelentkezők ügyeit intézi a baranyai megyeszékhelyen. Abban a hivatalban, aminek a neve kissé összetettre sikerült, hiszen nem könnyű elsőre megjegyezni a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 7. Katonai Igazgatósági és Érdekvédelmi Iroda nevet.


- Nem könnyű bekerülni a szerződéses állományba - mondta el az irodavezető. - A mentális állapot mellett a fizikai teszteknek is meg kell felelniük a jelölteknek. Emellett kötelező elvárás a nyolc általános iskolai végzettség, a magyar állampolgárság, a feddhetetlen előélet.
- Minden világos, de azért az a nyolc osztály inkább tűnik képzetlenségnek, mint komoly tudásnak.
- Ezt lehet így is értékelni. Mi azonban másképpen állunk a dolgokhoz. Aki teljesíti az elvárásokat, nagyon széles körben szerezhet nálunk újabb ismereteket. Tanfolyamok,továbbképzések várják az érdeklődőket. Az előrelépés, a fejlődés lehetősége adott az egyenruha felöltését követően.
- Régebben, amikor nem volt választási lehetőség, megszokott volt a kopaszok szívatása.. Ez is kiment a divatból?
- Mondhatom, hogy igen. Mindenki eldönti, milyen szerződést ír alá, de távozhat is, ha úgy gondolja. A fegyelmet természetesen fenn kell tartani, de más eszközökkel, mint mondjuk a mögöttünk hagyott évszázad hatvanas-nyolcvanas éveiben. Hiszen akkor a hazaengedés, az eltávozás egy komoly fegyver volt minden szolgálati elöljáró kezében. Gyakran a bevonulás időpontjának eltérésével összefüggő atrocitások is a sorállomány tagjai között valósultak meg, emberi gyarlóságok miatt. Az „öregek" uralma ismert fogalomnak számított, de ilyen már nincs.
Fizetett hirdetés.
- Ha egy obsitos ezt elolvassa, lassan kedvet is kaphat a feladathoz.
- Ráadásul a felső korhatár jelenleg 65 év, a mindenkori öregségi nyugdíj korhatára, tehát széles körből tudunk meríteni. Akik korábban szinte menekültek még az utcából is, ahol a parancsnokság állt, azok most bekopoghatnak hozzánk. Amit valaha elképzelni sem tudtak sokan,az megvalósulhat.

Az emberi erőforrásoknál a mennyiségről a minőségre helyeződött át a hangsúly. Külföldi missziókba is lehet pályázni, bár ahhoz a nyelvtudás nélkülözhetetlen.

Képünkön: jelentkező a pécsi "hadkiegen".

Pucz Péter - Fotó: Kálmándy Ferenc

Author:

Facebook hozzászólások:

Közérdekű információk:
 

HIVATALOK 
  SZOLGÁLTATÓK

 Egészségügy:

  GYÓGYSZERTÁRAK
  E
GÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

 Közlekedés:

Városi buszmenetrend
Vasúti menetrend
Volán buszmenetred


 

 Információk:

TRAFFIPAX INFORMÁCIÓK

NYUGDÍJASINFÓK

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK, ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK



>