Jogosítvány meghosszabbítás, igénylés – nagy bökkenő lehet az orvosi alkalmasságin és azt sem tudjuk miért ugrik a jogsink!

Jogosítvány meghosszabbítás, igénylés – nagy bökkenő lehet az orvosi alkalmasságin és azt sem tudjuk miért ugrik a jogsink!


Jogosítvány meghosszabbítás, igénylés – nagy bökkenő lehet az orvosi alkalmasságin és meg sem mondják miért csúsztunk el!
orvosi vizsgálat2
Orvosi alkalmassági vizsga esetén nem tudjuk miért ugrik a jogsink

Akinek van jogosítványa, elsősorban a járművezetői engedély megszerzése előtt ismerkedhet meg az orvosi alkalmassági vizsgálattal. Ezután tízévente, majd öt-, illetve háromévente kell időszakos vizsgálaton részt venni.
Ezenkívül előfordulhat soron kívül elrendelhető és önkéntesen kezdeményezett alkalmassági vizsgálati eljárás. De a szakvéleményben csak a következtetést kell közölni, azt már nem, hogy milyen egészségügyi ok miatt jutott a vizsgáló szerv arra a következtetésre, hogy alkalmatlannak talál valakit az autóvezetésre.

A több mint húsz éve született irányadó jogszabály nagyon részletesen meghatározza azt, hogy , mi az eljárásrend ,milyen határidőkkel kell dolgozniuk. Egy nagyon fontos körülményről nem rendelkezik:
– arról, hogy, abban az esetben, ha egészségügyi alkalmatlanságot, vagy részleges alkalmatlanságot állapítanak meg, akkor fel legyen tüntetve szakvéleményen ennek oka.

Jogosítvány alkalmassági vizsga általában rutinszerű, de előfordulhat, hogy a vizsgált személy legnagyobb meglepetésére nem kapja meg valamilyen újonnan felmerült okból az alkalmasságit, így nem vezethet. 

Lássunk néhány példát, mik lehetnek, olyan okok, ami miatt nem adják meg:

Köztudott, hogy egészségi vizsgálat során figyelembe veszik a vezetést befolyásoló egészségi tényezőket:
– látási, hallási képességeket,
– mozgáskorlátozottság tényét és fokát,
– szív- és érrendszeri betegségeket,
– cukorbetegséget,
– idegrendszeri betegségeket,
– mentális rendellenességeket,
– az alkoholfogyasztási szokásokat,
– a veseelégtelenséget és a pszichotróp szerek fogyasztását is.
Elvileg a részleges vagy teljes egészségi alkalmatlanság okát ezeknek a betegségeknek a körében keresik a vizsgálatok során.
A jogszabály tartalmaz egy mellékletet, „az egészségügyi alkalmassági vélemény adattartalma” ez a melléklet elnevezése. Ezt az adatlapot a vizsgáló bizottság, vagy szerv tölti ki, tíz pontban írja elő, hogy milyen adatokat kell feltüntetni a véleményben.
Érdekesség, hogy az nem kerül megnevezésre, hogy a vizsgált személy miért alkalmatlan a járművezetésre. Az illetékesnek csak a konklúziót kötelező közölnie, de azt már nem kell közölni, hogy miért jutott a vizsgáló szerv az adott következtetésre.

A jogszabály alapján kiállított véleményből nem tudhatja meg az érintett személy, akit alkalmatlannak találnak első- vagy másodfokon, maximum találgathat, hogy ennek mi az oka. Elképzelhető, hogy a véleményt nem lehet érdemben ellenőrizni, ennek köszönhetően, sajnos visszaélésre kerülhet sor.
Jó tanács: az a személy, aki úgy érzi, hogy kellő indok nélkül vonták be jogosítványát, azonnal kérjen másodfokú vizsgálatot és ha ez sem hoz pozitív eredményt, forduljon bírósághoz, mert így lehetősége nyílik egy újabb, független szakértői vizsgálatot kérni.

A cikk a a das.hu cikke alapján készült.
A cikk forrása: palyazatfigyelo.info

Author:

Facebook hozzászólások:

Közérdekű információk:
 

HIVATALOK 
  SZOLGÁLTATÓK

 Egészségügy:

  GYÓGYSZERTÁRAK
  E
GÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

 Közlekedés:

Városi buszmenetrend
Vasúti menetrend
Volán buszmenetred


 

 Információk:

TRAFFIPAX INFORMÁCIÓK

NYUGDÍJASINFÓK

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK, ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK



>