Bankszámla letiltás – inkasszó! Mit tehetünk ellene? Itt van, amit érdemes tudnod!

Bankszámla letiltás – inkasszó! Mit tehetünk ellene? Itt van, amit érdemes tudnod!

A hatósági átutalási megbízással, közismert nevén az „inkasszó” intézményével mind a magánszemélyek, mind a gazdálkodó szervezetek találkozhatnak. A bankszámlával rendelkező adózók esetén az adóhatóság a végrehajtási eljárást általában inkasszó kiadásával indítja meg.

inkasszó

Ha az esedékességig a kötelezettséget az adózó nem fizette meg, rövid időn belül számíthat inkasszóra, mivel az adóhatóság előzetes értesítés nélkül kezdi meg a végrehajtást, amelyre a hatályban lévő jogszabályi előírások feljogosítják. Végrehajtást kizáró tényező a fizetési könnyítés iránti kérelem, átvezetés, önrevízió, stb.

A fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltató (bank) az adóhatóság hatósági átutalási megbízását a végrehajtható okirat csatolása nélkül köteles teljesíteni. A pénzügyi intézmény a hatósági átutalási megbízáson megjelölt pénzforgalmi bankszámlán túl köteles kiterjeszteni a teljesítést minden olyan bankszámla-, betét- és takarékbetét-szerződés alapján kezelt összegre is (lakossági számla, forint- és devizaszámla, lekötött betétek), amely az adóst megilleti. A végrehajtás alól az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege, ami jelenleg 28.500,-Ft mentesül a végrehajtás alól.
Fizetett hirdetés.
A magánszemélyt megillető összegből az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg korlátlanul végrehajtás alá vonható, az ez alatti összegből pedig az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege és az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese közötti rész 50%-a vonható végrehajtás alá.

Amennyiben a számlán a teljesítéshez szükséges fedezet nem áll rendelkezésre, a pénzügyi intézmény a fedezet biztosításáig – legfeljebb azonban 35 napig – függőben tartja az inkasszót.

Abban az esetben, ha adózó tudomására jut a bankjától, hogy számláját hatósági átutalási megbízás terheli, de a kötelezettségét időközben teljesítette, úgy vegye fel a kapcsolatot az adóhatósággal, vagy személyesen bármelyik Ügyfélszolgálaton igazolhatja befizetését. A hatósági átutalási megbízás a teljesítés hiteles igazolását követően soron kívül visszavonásra kerül.

Molnár Tamás
Végrehajtási ügyintéző

Forrás : nav.gov-hu
A cikk forrása: palyazatfigyelo.info

Author:

Facebook hozzászólások:

Közérdekű információk:
 

HIVATALOK 
  SZOLGÁLTATÓK

 Egészségügy:

  GYÓGYSZERTÁRAK
  E
GÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

 Közlekedés:

Városi buszmenetrend
Vasúti menetrend
Volán buszmenetred


 

 Információk:

TRAFFIPAX INFORMÁCIÓK

NYUGDÍJASINFÓK

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK, ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK>