Átveszi az állam a Zsolnay gyárat?


Átveszi az állam a Zsolnay gyárat?

A kormányközeli Magyar Idők terjedelmes cikket közöl a pécsi gyárról és szinte kész tényként írják, hogy a kormány beszáll a Zsolnayba. Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra többségi tulajdonosa nem szólalt meg az írásban.
Töréspróba címmel jelentetett meg egy igen hosszú cikket a Magyar Idők. Csőd fenyegetheti ismét a pécsi Zsolnay-gyárat, ezért a kormány lépésre kényszerült. A két esztendeje hungarikummá minősített márka megmentésére nem ez lesz az első kísérlet. Eddig még egyik sem járt sikerrel – vezeti fel az írást a lap.

A kormányközeli médium szépen végigveszi az elmúlt évek történéseit, a gyár nehézségeit és a “megmentésére” tett kísérleteket. Nem felejtkeznek el a botrányokról sem és igen alaposan részletezi a szerző Najari órahamisítási ügyét, védjegy-bulit, hitel problémákat és a közüzemi tartozásokat is.

Najari, aki 2013-ban 180 millió forintért vásárolta meg a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 74,5 százalékos tulajdoni hányadát, annak idején ígéretet kapott, hogy elengedik a cég 270 milliós MNB-hitelét. Nem így történt – írja a lap.

A halasztások nyomán ez a hitel mostanra 800 milliósra növekedett, és az utolsó fizetési határidő tavaly szeptemberben lejárt. Egy, a Zsolnay cég helyzetét ismerő forrása lapnak azt mondta, az MNB már elengedte a Zsolnay kezét. A cég egyébként is veszteséges, és bár Najari annak idején fejlesztéseket és létszámemelést ígért, a városi tulajdont képviselő Pécs Holding Zrt. vezetője, Barna Béla tájékoztatása szerint a dolgozói létszám a mérlegadatok szerint folyamatosan csökken. 2013-ban 250, 2014-ben már csupán 156 foglalkoztatott volt, ez egy év alatt 23 százalékos leépítés.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. nem csak az államnak tartozik. Perben áll a távhőszolgáltatóval és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt.-vel, a kulturális negyed üzemeltetőjével is, ahol a termelés egy része folyik – emlékeztet a Magyar Idők.
Fizetett hirdetés.
A cikk vége a legérdekesebb, itt szinte kész tényként kezelik, hogy az állam beszáll, vagy átveszi a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát.

A kérdés a továbbiakban az – írj a lap, milyen sors várhat a Zsolnay-gyárra. Lehet-e a hollóházi porcelángyáré, amelyet nemcsak megmentett az állam, hanem meg is tartott a tulajdonában, vagy a Zsolnayt csak időlegesen veszi át, majd adósságaitól megtisztítva továbbadja?

A cikk végén tisztázzák azt, amit az OK!PÉCS már korábban megírt, hogy nem a porcelángyátásban van a pénz, hanem az épületkerámiában, vagyis a pirogránit gyártásban. Több mint százötven védett középületet díszítettek ugyanis Zsolnay kerámiával, és ezeket most fel kell újítani. Mindez pedig milliárdos megrendeléseket jelent.

A cikk forrása: okpecs.hu

Author:

Facebook hozzászólások:

Közérdekű információk:
 

HIVATALOK 
  SZOLGÁLTATÓK

 Egészségügy:

  GYÓGYSZERTÁRAK
  E
GÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

 Közlekedés:

Városi buszmenetrend
Vasúti menetrend
Volán buszmenetred


 

 Információk:

TRAFFIPAX INFORMÁCIÓK

NYUGDÍJASINFÓK

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK, ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK



>