A CSALÁDI TÍPUSÚ ADÓZÁS MELLETT CSÖKKENHET AZ SZJA

A CSALÁDI TÍPUSÚ ADÓZÁS MELLETT CSÖKKENHET AZ SZJA.

A kormány elkötelezett a családi típusú adózás fenntartása mellett. Eközben továbbra is cél a 10 százalék alatti jövedelemadó-kulcs.

családi kedvezmény

Európai Bizottság szerint is helyes a magyar kormány által követett irány, amely szerint csökkenteni kell a jövedelmek adóterheit, a forgalmi, fogyasztási típusú adók arányát pedig növelni a költségvetési bevételekben, és arról is beszélt, hogy az offshore-botránnyal kapcsolatban nem voltak rendkívüli intézkedések – közölte Tállai András, az NGM parlamenti és adóügyekért felelős államtikára az idei adóváltozások ismertetése miatt összehívott sajtótájékoztatón. F

Az szja-kulcs 2016-ban 16-ról 15 százalékra csökkent, ami 120 milliárd forint megtakarítást jelent a családoknak. Az államtitkár szerint nemzetközi kitekintésben sincs szégyenkeznivaló, csak Bulgáriában alacsonyabb – 10 százalékos – az szja-kulcs. Litvániában ugyancsak 15, Észtországban 20, Lettországban 23, Romániában 16 százalék. Hozzátette, Csehországban is 15 százalék a kulcs, de ott szolidaritási adó is társul hozzá bizonyos jövedelem felett. A szja-rendszer változásával az elmúlt öt-hat évben 3600 milliárd forint maradt a családoknál, ennek egyharmada a családi adókedvezmény változásának köszönhető – mondta Tállai András.
Fizetett hirdetés.
Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a magyar adórendszer kiemelten támogatja a családokat, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést. A kormány egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy a gyermeket nevelő szülőket munkához juttassa, és a megszerzett jövedelemből minél több maradjon a pénztárcájukban, minél nagyobb arányban tudják gyermeknevelésre fordítani.

Kitért arra is, hogy január 1-jétől ismét bővült a családi adókedvezmények rendszere. A kétgyermekes családok adókedvezménye gyermekenként havi 2500 forinttal, vagyis az eddigi havi 20 ezerről havi 25 ezer forintra emelkedett. Ez éves szinten 60 ezer forint többletet jelent a kétgyermekes családoknak. A családi adókedvezmény már a várandósság 91. napjától igénybe vehető. Ez a bővítés 360 ezer családot érint. A kétgyermekesek támogatása 2019-ig három lépcsőben 40 ezer forintra emelkedik.

A családi típusú adózásnak köszönhetően 2011 és 2016 között mintegy 1300 miliárd forint megtakarítás maradt a gyermeket nevelő családoknál. Öt év alatt – 2010-től 2015-ig – százezerről egymillióra nőtt a kedvezményt érvényesíteni tudó családok száma. Megjegyezte, korábban csak a három gyermeket nevelő családok részesültek adókedvezményben, melynek összege csupán 4 ezer forint volt. A családi adókedvezmények révén 2015-re egy átlagos gyermekes szülő havi nettó keresete 2010-hez képest több mint harmadával, 45 ezer forinttal lett magasabb. A legnagyobb mértékben, közel 60 százalékkal a három vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok jövedelme nőtt, ők átlagosan 78 ezer forinttal többet vihetnek haza. Ha valakinek ma Magyarországon három gyermeke van és átlagkeresettel rendelkezik, egyáltalán nem fizet szja-t vagy járadékokat – mondta Novák Katalin.

Tállai András kérdésekre válaszolva beszélt arról, hogy az egyjegyű (10 százalékosnál alacsonyabb) személyi jövedelemadó kulcs elérése továbbra is kormányzati cél, de ütemezéséről kormányzati vagy politikai döntés még nem született. A nemzetgazdasági tárca szakmai anyagaiban nem szerepel ilyen javaslat most. Megfontolandó javaslatnak nevezte, hogy infláció feletti béremelésnél a munkáltatók járulékkedvezményben részesüljenek, ennek szakmai vizsgálata folyik.

(MTI)
A cikk forrása: csalad.hu

Facebook hozzászólások:

Közérdekű információk:
 

HIVATALOK 
  SZOLGÁLTATÓK

 Egészségügy:

  GYÓGYSZERTÁRAK
  E
GÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

 Közlekedés:

Városi buszmenetrend
Vasúti menetrend
Volán buszmenetred


 

 Információk:

TRAFFIPAX INFORMÁCIÓK

NYUGDÍJASINFÓK

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK, ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK>