8 törvényváltozás, amelyek a legtöbb szülőt érintik – mindenképpen érdemes tudni róluk!

8 törvényváltozás, amelyek a legtöbb szülőt érintik – mindenképpen érdemes tudni róluk!


Sokan nem tudnak róla, hogy számos olyan kedvező változás történt  a családhoz kapcsolódó ellátásoknál, amelyek  jelentős könnyebbségeket hozhat a család életébe, anyagi helyzetébe.

család, gyed, gyes
Nem csak a minőségi változás jelent majd segítséget, hanem az igénylési formák, módszerek is jelentősen leegyszerűsödtek. Például már egy nyomtatványon lehet igényelni a CSED és GYED ellátásokat, így nem kell később megint foglalkozni a kérelmekkel a kismamának.

Lássuk milyen kedvező változások történtek:


A GYED biztosításon alapuló  ellátás, és  az a célja, pótolja a kiesett jövedelmet, amíg a gyermekkel otthon van a szülő. A GYED- re jogosultságot  szabályok rögzítik, az egyik kitétel,  a szülést megelőző két éven belül kell legyen az adott szülőnek 365 nap biztosításban töltött ideje. Mivel nem csak az anya igényelheti a GYED-et, ezért az  apa esetében nem a szülést megelőző időpontot veszik figyelembe , hanem az igénylés időpontját megelőző két évben szükséges meglennie a 365 nap biztosítási idő.

Az is  alapvető feltétel, hogy a gyermeket saját háztartásában nevelje a szülő, eddig nem volt pontosan meghatározva, hogy a GYED tekintetében mit értelmeznek a saját háztartásban nevelés fogalmán.  Egy módosításnak köszönhetően már pótolták a hiányosságot, így pontosan meghatározták, a GYED esetében hogyan kell értelmezni a saját háztartásban nevelést.

A módosítás szerint:


akkor neveli a szülő saját háztartásában a gyermeket, ha a gyermek életvitelszerűen a szülővel együtt él, a szülő gondozza, neveli na gyermeket. Ennek köszönhetően kizárható a jogosultságból az a szülő, aki elvált és a gyermek néha nála van.


GYED-re való jogosultság, a 2015.december 31.-ét követő időszakban

A GYED-re előzőleg az a főszabály vonatkozott, hogy annyi ideig jár a gyed a jogosultnak, amennyi biztosítási idővel rendelkezett a szülés ? apa esetén az igénylést megelőző időszakban. Példaként ha valaki 410 nap biztosítási idővel rendelkezik a megelőző  2 évben, akkor 410 napig jogosult a gyed-re, de ez alatt a gyermek még nem töltötte be a 2- életévét, így a GYES-t kell igényelnie, amely jóval kevesebb.

A megváltozott jogszabály szerint a szülő, ha megszerezte a 365 nap biztosítást, akkor a gyermek 2 éves koráig jogosult a GYED-re ( ikrek esetén a gyermekek 3 éves koráig kaphatja a szülő a GYED-et.
Fizetett hirdetés.
Ha 2016. január 1-től jogosult a GYED-re a szülő, akkor mér a gyermek 2 éves koráig jogosult a gyed-re.

GYED extra kibővítése

január 1-től szintén változás történt, GYED folyósítása mellett a szülő végezhet keresőtevékenységet, 2015 december 31.-ig az a korlát volt érvényben, hogy csak a gyermek 1 éves kora után végezhetett a jogosult szülő keresőtevékenységet. Az, hogy mikortól végezhet keresőtevékenységet teljesen attól függ, hogy mikor jár le a CSED, és mikortól jogosult GYED-re a szülő.

bevezetésre került a diplomás(hallgatói) GYED
nem kell több gyermek esetén választani az ellátások közül, minden gyermek utáni ellátásra jogosult a szülő egyidőben.

CSED naptári napi alapjának kiszámítása

Az egészségbiztosító már 2015 januártól a NAV-tól kapja meg a biztosított adatait, ezért nem kérnek arra vonatkozóan igazolást, hogy mennyiért, hol dolgozott a kérelmező. Fontos tudni nem az adóalapot, nem az adóval kapcsolatos jövedelmet vizsgálja az ,  az egészségbiztosító ellátás megállapításakor,  hanem csak és kizárólag a pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet . 
A foglalkoztató bevallásában szereplő adatokkal dolgoznak és csak és kizárólag a fennálló biztosítási jogviszonyban elért jövedelmet veszik figyelembe.

2015 júliusától életbe lépett az új kedvezményszabály, ennek köszönhetően, ennek köszönhetően sokkal kedvezőbbek az ellátási feltételek


ha az előző gyermek után járó gyed vagy gyes folyósításának az ideje alatt születik meg az újabb baba, és ezen ellátások folyósításának megszűnését követő egy éven belül ugyanannál a foglalkoztatónál dolgozott vagy dolgozik a biztosított, ahol az előző gyermek születésekor is dolgozott, abban az esetben nem lehet kevesebb az újabb gyermek után járó CSED alapja, mint az előző gyermek után megállapított CSED alapja.

egy kis pontosítással még kedvezőbbé tették 2016 január 1-től a feltételeket: 2016-tól nemcsak második gyermekre, hanem akár harmadik, negyedik gyermekre is vonatkozhat az  a jogszabály, hogy az utolsóként született gyermek jogán megállapított ellátást kell figyelembe venni.

GYED naptári napi alapjának számítása:

–   szintén kedvező változás : ha nincs semmilyen  jövedelem vagy nem volt 180 napnyi folyamatos biztosítási ideje a szülőnek, akkor a minimálbér kétszerese alapján számolják, kivételt ha a tényleges szerződés szerinti jövedelem ennél kevesebb, mert ha kevesebb, akkor az alapján számolnak.
–  a GYED-kedvezmény esetén a gyed összegét  kell összehasonlítani az előző gyerek CSED-összegével, és amelyik a kedvezőbb, azt kell folyósítani a biztosított részére. Utólagos pontosítás ezzel az ellátással kapcsolatban is történt: 2016-tól bekerült a jogszabályba, hogy pontosan melyik ( az utolsó) gyermekről van szó.

Nagyon fontos tény: mindkét kedvezményszabály csak akkor alkalmazható, ha kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló foglalkoztatónál elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra az utolsóként megállapított CSED alapja.


Diplomás gyed összegének megállapítása

az a különbség a rendes GYED-hez viszonyítva, hogy itt nincs mód előzetes CSED igénylésre,  a diplomás GYED a gyermek születésének napjától egy éves koráig járt, és  nem lehetett mellette kereső tevékenységet végezni.  

Kedvezőbb lett a szabályozás :
annak, aki hallgatói GYED-ben részesül, a folyósítás 169. napjától folytathat kereső  tevékenységet mellette. Szintén  érvényes jogszabály, hogy a diplomás gyed összegénél nem lehet kevesebb annak a kismamának járó gyed összege, aki csak azért nem jogosult diplomás gyed-re, mert az általános szabályok szerinti gyed-et kapja , azért mert dolgozott és így van 180 napi biztosítása, de egyébként jogosult lenne.


CSED és GYED igénybejelentés

Eddig a GYED-re az igényt külön kellett benyújtani, miután lejárt a CSED. Most már a CSED-re és GYED-re is az igényt egyszerre lehet benyújtani a kisbaba születése után. Az egészségbiztosító úgynevezett kombi nyomtatványt hozott létre. De abban az esetben , ha az apa igényli az ellátást, akkor  használható a külön igénybejelentő, az anyának a CSED, apának a GYED. 

Nem történt változás a GYED iránti kérelem elbírálásában: amennyiben a gyed iránti kérelem a szülési szabadság  alatt vagy az annak megfelelő időtartam lejártát megelőzően kerül benyújtásra, akkor a kérelem elbírálására vonatkozó határidő kezdőnapja – a szülési szabadság, illetve az annak megfelelő időtartam lejártát követő nap.
Jogalap nélkül kifizetett ellátás megtérülése, a „betudás” szabálya

Szintén módosultak  a jogalap nélkül felvett ellátás visszatérítésének szabályai a következőképpen:


a szülők egybehangzó nyilatkozata alapján- lehetőség van a jogalap nélküli ellátás levonására a másik szülőnek járó pénzbeli ellátás összegéből.

bármelyik szülő részére folyósított ellátásból levonható az együtt élő szülők háztartásában lévő gyermekére tekintettel folyósított jogalap nélkül felvett családtámogatási ellátás.

A cikk az imami.hu cikke alapján készült.
A cikk forrása: palyazatfigyelo.info

Author:

Facebook hozzászólások:

Közérdekű információk:
 

HIVATALOK 
  SZOLGÁLTATÓK

 Egészségügy:

  GYÓGYSZERTÁRAK
  E
GÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

 Közlekedés:

Városi buszmenetrend
Vasúti menetrend
Volán buszmenetred


 

 Információk:

TRAFFIPAX INFORMÁCIÓK

NYUGDÍJASINFÓK

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK, ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK



>