Teendők munkanélküliknek – itt van, amit mindenképpen meg kell tenni! – Fontos információk!

Teendők munkanélküliknek – itt van, amit mindenképpen meg kell tenni! – Fontos információk!

Mit kell tenni, ha munkanélküliek lettünk –intéznivalók, fontos dolgok 2016

A legtöbb élethelyzetben a munkanélkülivé válás egy kétségbeejtő dolog, hiszen megszűnik a jövedelem-forrás, és ha nincs másik állás, ahol elhelyezkedhetnénk, akkor vannak dolgok, amiket szükséges megtennünk.
Most bemutatjuk, miket kell elintéznie azoknak, akik elvesztették az állásukat és egyelőre másik munkahely nincs kilátásban.


munkanélküliek támogatása
Első és legfontosabb dolog, hogy be kell jelentkezni a munkaügyi központba, abba, amely a lakóhelyünk szerint illetékes. A munkaviszony megszűnése utáni napon rögtön bejelentkezhetünk, hiszen a munkaviszony megszüntetésekor-megszűnésekor valamennyi iratot át kell adnia a munkáltatónak a részünkre. A munkáltatótól kapott iratokkal kell elmennünk a munkaügyibe és regisztráltatnunk kell magunkat. A munkaügyi központon keresztül fognak aztán három hónapon át álláskeresési járadékot folyósítani (ezalatt megvan az egészségbiztosításunk, és némi jövedelemhez juthatunk.) Az álláskeresési járadék ma már csak 3 hónapra jár, vagyis 90 napra. A legfelsőbb határa alig haladja meg a 90 ezer forintot.

Ha az álláskeresési járadék ideje lejárt, akkor sem szabad megszüntetni a munkanélküliként történt regisztrációnkat több dolog miatt is. Egyrészt azért, mert akkor hozzáférhetünk olyan, Munkaügyi Központ által szervezett képzéshez, amivel talán könnyebben találunk munkát és ami alatt még keresetpótló juttatást is kapunk. Másrészt, ha felvesznek minket egy munkahelyre, akkor, ha legalább fél évig regisztrált munkanélküliek voltunk, a munkáltatónak kevesebb járulékot kell utánunk fizetnie, ezért lehet, szívesebben vesznek fel regisztrált munkanélkülit. Harmadsorban, pedig igényelhetjük az önkormányzatunk szociális osztályán az aktív korúak ellátását.

Az aktív korúak ellátása jelenleg nagyon alacsony összeg, de legalább nem semmi. A nyugdíjminimumot fogjuk kapni nettóban, ami 25600 Ft. Az aktív korúak ellátását akkor igényelhetjük, ha nincs semmilyen keresetünk. Vagyonról is nyilatkozni kell a nyomtatvány kitöltésével egyidejűleg. (a nyomtatványt adják a szoc. osztályon)

A szociális osztályon el kell még intézni egy fontos dolgot. Mivel egészségbiztosításunk már nincs, ezért kérni kell olyan nyomtatványt, amivel az egészségügyi szolgáltatási járulékot nem kell megfizetnünk, mégis lesz biztosításunk. (ez 2016-ban már 7050 forint  havonta). Ez persze csak azoknak jár, akiknek semmilyen jövedelme nincsen.
Fizetett hirdetés.
Ha ezeket elintéztük, akkor még mindig van olyan juttatás, ami jár a jövedelem nélküli, állástalanoknak.

Ez a lakhatási támogatás. Erre is van külön nyomtatvány. A lényege az, hogy vinni kell egy számlánkat, ami a legnagyobb terhet jelenti a családnak, vagy az egyedülállónak. Hiszen ilyen támogatást nem csak családos, hanem egyedülálló is kérhet. A legtöbb családban vagy a fűtés, vagy a gázszámla a legnagyobb, ezért azt érdemes elvinni. Természetesen a számla az igénylő nevére kell, hogy jöjjön. Ha nem így van, akkor át kell íratni. Ha átíratjuk, akkor erről adnak egy papírt, amit vinnünk kell a szociális osztályra az utolsó számlával együtt.

Az adóbevallás az, amit még el kell intézni. 2016-ban lehet kérni január 31-ig, a megfelelő nyomtatvány kitöltésével (minden NAV ügyfélszolgálaton tudnak adni ilyet, még sorszámot sem kell húznunk), hogy a NAV készítse el helyettünk az adóbevallásunkat. Ez is kicsit könnyebbséget jelent egy munkanélküli számára.

Sajnos utazási kedvezmény nem jár a munkanélkülieknek, csak egy esetben, ha munkaügyi központ által szervezett képzésen vesz részt, de ilyenkor is csak az intézmény és a lakóhely között.

Forrás : mixin.hu
A cikk forrása: palyazatfigyelo.info

Facebook hozzászólások:

Közérdekű információk:
 

HIVATALOK 
  SZOLGÁLTATÓK

 Egészségügy:

  GYÓGYSZERTÁRAK
  E
GÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

 Közlekedés:

Városi buszmenetrend
Vasúti menetrend
Volán buszmenetred


 

 Információk:

TRAFFIPAX INFORMÁCIÓK

NYUGDÍJASINFÓK

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK, ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK>