Tankot fog vásárolni a pécsi önkormányzat

Tankot fog vásárolni a pécsi önkormányzat.


 Nem vicc, egy T-34-es harckocsira pályáznak, amit a Mecseken állítanának fel. Vagy ki.

 Erről már hivatalosan is döntés született, csütörtökön megszavazta a városi Közgyűlés.



1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója miatt ruházna be egy tankba az önkormányzat. Az ugyanis a terv, hogy ezzel is emléket állítsanak a Mecseki Láthatatlanoknak.

Kik azok a Mecseki Láthatatlanok?

A Mecsekben bujkáló forradalmárok az 1956- os forradalom és szabadságharc idejének egyedülálló egységei voltak Magyarországon, hozzájuk hasonló egy sem akadt. 1956 november 4-én a 6-os számú főúton bevonuló szovjet csapatok komolyabb ellenállás nélkül elfoglalták Pécs városát. A hír elterjedt a városban, mely hatására többen elkezdtek a Mecsekre menni, és csekély módon felfegyverkezve vette fel a 300 fős csapat a szovjet hadsereggel a harcot. A „Mecseki Láthatatlanok” szabadcsapatokká szerveződtek azzal a céllal, hogy folytassák a harcot a hazáért és a szabadságért.


A kép egy T-34-es tankot ábrázol.
A magyar szabadságharcosok 1956. november 11-én elvesztették a szovjet túlerővel szemben állásaikat, azonban a pécsi „Mecseki Láthatatlanok” – a Mecsek hegységben elbújva, Magyarországon a leghosszabb ideig, november 16-áig ellenálltak.
 A tankra akkor van esélye Pécsnek, ha sikeresen szerepel a Közép-és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatán. A szervezetnek ugyanis nem kevesebb a célja, mint hogy ébren tartsa a társadalmi emlékezetet, valamint a közös értékeken, a múlton és a kultúrán alapuló magyar közösségi identitást erősítse.


Pécs városa számára is kiemelten fontos, hogy az 56-os eseményeket felidéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító úgynevezett ”Büszkeségpontokat” hozzon létre – magyarázta a polgármester.

– A Mecsek Kapunál egy T34-es tank posztamensen történő kiállításával adnánk tudtául mindenki számára, hogy Pécs büszke a „Mecseki Láthatatlanokra”, emléküket, cselekedetüket megőrizzük a jövő nemzedéke számára – mondta Páva Zsolt.

A legendás T-34-es tankot egyébként olyan 40 ezer dollár, vagyis 12 millió forint környékén hozzávágják az emberhez.

A cikk forrása: okpecs.hu

Author:

Facebook hozzászólások:

Közérdekű információk:
 

HIVATALOK 
  SZOLGÁLTATÓK

 Egészségügy:

  GYÓGYSZERTÁRAK
  E
GÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

 Közlekedés:

Városi buszmenetrend
Vasúti menetrend
Volán buszmenetred


 

 Információk:

TRAFFIPAX INFORMÁCIÓK

NYUGDÍJASINFÓK

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK, ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK



>