Megkezdődött a Magasház bontása - Páva Zsolt vezette fel az első teherautót - írja a Pécsiújság.hu

Megkezdődött a Magasház bontása - Páva Zsolt vezette fel az első teherautót. 

A pécsiek kérésének megfelelően várhatóan parkot alakítanak majd ki a Magasház helyén, derült ki az épület bontásának kezdete alkalmából tartott pénteki sajtótájékoztatón. A ház törmelékeivel megpakolt első teherautót Páva Zsolt, Pécs polgármestere vezette fel.
- Több évtizedes huzavona, sikertelen próbálkozások után, néhány hónapon belül eltűnik Pécs legnagyobb szégyenfoltja, a szocializmus korszakának utolsó, mára egy letűnt kor szimbólumának számító mementója, éppen az 1956-os forradalom 60. évfordulóján - fogalmazott Páva Zsolt, Pécs polgármestere, mielőtt útjára indította volna az első szállítmányt.

Elmondta: az első teherautón a legfelső szintekről származó betondarabok, törmelékek vannak, amelyeket a hét közepén kezdtek leemelni Magyarország legmagasabb, a legszigorúbb nemzetközi előírások szerint működő toronydarujával a Magasház tetejéről.
Mint mondta, a bontási munkálatokat végző konzorcium tagjai megfelelő szakértelemmel és műszaki felkészültséggel rendelkeznek, így a munkafolyamatok - ahogy eddig is a bontás előkészítésénél - a lehető legszigorúbb előírások mellett történnek.
Fizetett hirdetés.
A szakemberek gondoskodni fognak arról, hogy az épület lebontása a lehető legkisebb mértékű zaj- és porterheléssel járjon, valamint kijelentette: naponta legfeljebb 4-5 teherautó szállítja el a törmelékeket a 6-os főúton Pécs keleti határába további feldolgozás színhelyére.
Az épület teteje után a szintek bontását a napokban megépülő biztonsági palánkrendszer védelme mellett végzik, ami a bontás alatt álló szintet teljes kerületén körbe veszi azért, hogy a kisebb darabok, morzsalékok lehullását legfeljebb egy szintre korlátozza. Ezen túlmenően a lehető legnagyobb biztonság elérése érdekében az épület körül egy 16 méter széles biztonsági zónát is kialakítottak.

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője azt mondta, a pécsiek komoly sikere, hogy elérték: az épület elbontását teljes egészében a kormányzat finanszírozásában valósul meg.
- A bontás nemcsak azért szimbolikus, mert azzal egy régi kor végleg letűnik, hanem azért is, mert az üzeni: ha az aktuális városvezetés az aktuális kormányzattal kiváló kapcsolatot ápol, számíthat a segítségre. Pécs azonban nemcsak a jelenben, de a jövőben is bírja a kormány támogatását, s nemcsak a bontás, de sokkal jelentősebb építkezések kapcsán is. Mutatja mindezt a tény, hogy állami finanszírozással sikerült telket vásárolnunk az új pécsi vásárcsarnok számára, elindulhat az élményfürdővel kiegészített sportközpont megvalósítása vagy éppen ipari csarnokok épülhetnek befektetők számára - sorolta a képviselő.
Csizi Péter kijelentette: nemcsak Pécs, de egész Magyarország szégyene, hogy immáron évtizedek óta hazánkban áll a világ legmagasabb üresen álló lakóépülete. Bár, tette hozzá, ma még csak a bontás elején állunk, arra kérte Páva Zsoltot, hogy mielőbb döntsön az önkormányzat arról, hogy fejlesztési források felhasználásával, a pécsiek korábbi kérésével összhangban, alakítsanak ki parkot az egykori Magasház helyén.


Forrás: Pécs önkormányzata

Author:

Facebook hozzászólások:

Közérdekű információk:
 

HIVATALOK 
  SZOLGÁLTATÓK

 Egészségügy:

  GYÓGYSZERTÁRAK
  E
GÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

 Közlekedés:

Városi buszmenetrend
Vasúti menetrend
Volán buszmenetred


 

 Információk:

TRAFFIPAX INFORMÁCIÓK

NYUGDÍJASINFÓK

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK, ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK



>