Ismét útra kelnek a pécsi Csontváry-képek: ezúttal Csíkszeredában mutatják be őket - írja a Pécsiújság.hu

Ismét útra kelnek a pécsi Csontváry-képek: ezúttal Csíkszeredában mutatják be őket. 


Májusban a csíkszeredai Mikó-várban nyílik Csontváry-kiállítás, a tárlaton látható képek többségét Pécsről kölcsönzik - jelentette be a székelyföldi múzeum igazgatója. A kiállítás augusztus 20-ig lesz látható, vagyis Pécsett nyáron a képek egy része biztosan nem lesz megtekinthető.



Azt követően, hogy a közelmúltban visszaérkeztek Pécsre a fővárosi Csontváry-kiállításra kölcsönzött képek, egy részüket hamarosan - a Pécsi Újság.hu értesülései szerint április közepén - ismét elszállítják.

A pécsi Csontváry képeket ezúttal Csíkszeredába utaztatják, ahol a Mikó-vár ad otthont május 7. és augusztus 20. között - közölte szerdán Gyarmati Zsolt, a székelyföldi múzeum igazgatója.
Elmondta, látható lesz Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrusa és mintegy félszáz olyan képe, amely befér a múzeumajtón. A kiállítás anyaga nem azonos a tavalyi budapesti tárlatéval: 48 kép érkezik a Székelyföldre. Ebből csak 47 Csontváry, az egyik kép Munkácsy festménye.
Hozzátette, a múzeum nyílászárói szabtak gyakorlati határt a válogatásának. Mivel a képek sérülékenyek, nem lehet felcsavarni őket, így csak az olyan méretű képeket tudják fogadni, amelyek bekeretezve is bevihetők a termekbe.


Az erdélyi premier szempontja, hogy életmű-kiállítás legyen. Szolnokról, Pestről, Miskolcról kölcsönözve is érkeznek képek. Gyarmati Zsolt elmondta: szerették volna hosszabb ideig nyitva tartani a kiállítást, de Pécs városa, ahonnan a képek zömét kölcsönzik, immár második nyáron várja Csontváry nélkül a turistákat, ezért augusztus 20-án elszállítják a munkákat.

Az erdélyi Csontváry-kiállítás védnökségére Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét és Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, Románia volt kulturális miniszterét kérték fel.

A múzeumigazgató elmondta: legalább 20-30 ezer látogatóra számítanak, szeretnék megszólítani a múzeumba nehezebben becsábítható középiskolás-egyetemista korosztályt is, ezért sok villámcsődületszerű, filmezős, interaktív, múzeumpedagógiai tevékenységet terveznek.

M. B. - MTI

Author:

Facebook hozzászólások:

Közérdekű információk:
 

HIVATALOK 
  SZOLGÁLTATÓK

 Egészségügy:

  GYÓGYSZERTÁRAK
  E
GÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

 Közlekedés:

Városi buszmenetrend
Vasúti menetrend
Volán buszmenetred


 

 Információk:

TRAFFIPAX INFORMÁCIÓK

NYUGDÍJASINFÓK

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK, ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK



>