Húsevő baktériumokkal fertőződnek meg a pécsi betegek?

Húsevő baktériumokkal fertőződnek meg a pécsi betegek?


Gennyes, tályogos sebek – ez marad a pécsi kórházi kezelések után a rossz kórházi higiénia miatt, legalábbis ez derül ki a szekszárdi kórház tapasztalataiból, ahol karantén és kellemetlen vizsgálatok várják a Pécsről visszavitt betegeket. A PTE cáfol, szerintük csökkent a fertőzöttek száma.

Végbél kenetvétel – ez az első “kellemes” vizsgálat várja a Pécsről Szekszárdra szállított betegeket, ugyanis szinte kivétel nélkül mindegyiknek húsevő, vagyis MRSA baktérium fertőzése van – állítják a Tolna megyei intézményben. A kórház orvosait figyelmeztették: Vigyázzanak a Pécsről érkező betegekkel!

– Január eleje óta tapasztaltuk, hogy jelentősen megszaporodott az MRSA vagyis a rezisztens baktérium fertőzések száma azoknál a betegeknél, akiket Pécsre küldünk különböző beavatkozásokra. Amikor visszajönnek sokan közülük fertőzöttek, ezért egy-két napos karantén várja a betegeket itt – mondta az OK!PÉCS-nek a Tolna Megyei Balassa János kórház higiénikus főorvosa.

Dr. Almási István szerint az elmúlt hónapokban többször jelezték a problémát a pécsi klinikáknak, de ennek semmi eredménye nem lett. A fertőzés rengeteg problémát okoz, már nincs elég hely elkülöníteni a fertőző betegeket, akik így akár tovább is fertőzhetnek.

A tolnai orvos szerint hanyagság miatt fertőződhetnek meg a Pécsett kezelt betegek, mert valószínűleg az ápoló személyzet nem tartja be az alap higiéniai szabályokat. Vagyis nem mosnak kezet két beteggel való foglalkozás között, így a baktérium szabadon garázdálkodhat.

A főorvos egyértelműen kijelentette, a gennykeltő baktériumok terjedését meg lehetne állítani, ha a pécsi kórház változtatna a hozzáállásán, vagyis szigorúan megkövetelnék a rendszeres kézmosást a fertőtlenítést és a védőfelszerelés használatát.

A pécsi klinikáktól 15 napja kértünk nyilatkozatot, de a kórház higiénikusa, dr. Rauth Erika elzárkózott. A Pécsi Tudományegyetem Főigazgatói hivatala hiába jelölte ki nyilatkozattételre, úgy tűnik nem kíván foglakozni a fenyegető fertőzéssel.

A staphylococcus okozta bőrfertőzés, így az MRSA is általában kisméretű bőrjelenséggel kezdődik, vöröses, pattanásra, égésre vagy pókcsípésre emlékeztető képződménnyel. Ez gyorsan terjedhet a bőr mélyebb rétegeibe, fájdalmas, gennyes tályogok alakulnak ki, amelyek sebészeti megnyitást igényelnek. A húsevő baktérium az esetek messze túlnyomó többségében valamilyen Streptococcus törzs, ami tulajdonképpen kötőszövetet eszik, lágyrészt és zsírszövetet roncsol, rohaszt. Azért számít nagyon veszélyesnek, mert ezeket a szöveteket nagyon gyorsan, órák alatt pusztítja el.
 A Bors is foglalkozott a témával, nekik azt mondta Almási István, hogy “az elmúlt negyedévben úgy kétszáz beteg érkezett vissza a baranyai megyeszékhelyről, náluk szűrővizsgálatokat végeztünk, és a szokásosnál több esetben találtuk a fertőző, fokozottan antibiotikum-ellenálló baktériumok valamelyikét.”

Fizetett hirdetés.
UPDATE: A PTE szerint csökkent a fertőzések száma – mégha csak kis mértékben is!

Mégiscsak reagált a pécsi egyetem – miután számos médium megírta a fenti információt. Azt írják:

“Több magyar médium hozott le cikket a Tolna Megyei Balassa János Kórház higiénikus főorvosa nyilatkozata alapján, a Pécsről átvett betegek methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzöttségéről.

A fertőző betegségek jelentésének rendjéről a 1/2014. (I. 16.) EMMI rendelet előírásait kell figyelembe venni, így a megemelkedett esetszámot a betegellátó intézménynek 24 órán belül minden esetben jeleznie kell az egészségügyi államigazgatási szerv irányába.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában a Kórházhigiénés Szolgálat foglalkozik többek között a cikkekben említett fertőzött esetek nyilvántartásával is. Intézményünkhöz az elmúlt fél évben sem a Tolna Megyei Balassa János Kórháztól, sem a hatósági jogkörű Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervtől nem érkezett olyan jelzés, végzés vagy határozat, amely alapján intézkedni kellett volna az MRSA esetszám visszaszorítása érdekében.

Az elmúlt két év statisztikai adatait figyelembe véve kijelenthető, hogy a PTE Klinikai Központjában észlelt MRSA-fertőzések esetszámában nem növekedés, hanem kis mértékű csökkenés volt tapasztalható.”

A cikk forrása: okpecs.hu
A kép illusztráció.

Author:

Facebook hozzászólások:

Közérdekű információk:
 

HIVATALOK 
  SZOLGÁLTATÓK

 Egészségügy:

  GYÓGYSZERTÁRAK
  E
GÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

 Közlekedés:

Városi buszmenetrend
Vasúti menetrend
Volán buszmenetred


 

 Információk:

TRAFFIPAX INFORMÁCIÓK

NYUGDÍJASINFÓK

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK, ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK



>