Elkapta a gépszíj a pécsieket: tavaly már átlagosan két házassági ceremónia jutott egy napra - írja a Pécsiújság.hu

Elkapta a gépszíj a pécsieket: tavaly már átlagosan két házassági ceremónia jutott egy napra. 


Tombol a házasodási láz Pécsett. A polgármesteri hivataltól kapott adatok alapján 2010-ben még csak ötszáztíz, tavaly viszont már 731 házasságkötés volt Pécsett. Sok egyetemista is nálunk tartja a ceremóniát.



Úgy néz ki, alaposan elkapta a pécsieket a házasodási láz. Kisebb hullámvölgyekkel ugyan, de már gyakorlatilag 2010 óta növekszik az „igenek" száma, a tavalyi esztendőben pedig már ugrásszerű volt a növekedés.


Dr. Szilágyi Csilla, a pécsi polgármesteri hivatal osztályvezetője érdeklődésünkre közölte: 2010-ben 520, 2014-ben 608, az elmúlt évben pedig 731 polgári ceremóniát tartottak.
- Az elvándoroltak körében Pécstől távol - belföldön, illetve külföldön - élők egyaránt házasodnak városunkban. Ennek oka, hogy a család, a rokonság, akik részesei szeretnének lenni gyermekeik házasságkötésének, itt élnek. Ha a párok különböző településről származnak, a ceremónia helyszíne döntő többségében a menyasszony származási helye - tudtuk meg.

Kérdésünkre elmondta, Pécsre jellemzően egész Baranya megyéből érkeznek házasulandó párok. Sőt, az sem ritka, hogy az éppen nálunk tanuló egyetemisták kötik itt össze az életüket.
Ami a szokásokat illeti: senki ne lepődjön meg, ha a város felett szálló lufi seregre lesz figyelmes, minden bizonnyal ugyanis egy újabb házasság jött csak létre. Jellemző ugyanis, hogy a szertartás után a násznép léggömböket enged a magasba, de sokan homokot öntenek egy tálba, fehér és vörösbort töltenek egy kancsóba, vagy éppen közösen meggyújtanak egy gyertyát, a közös életet szimbolizálva.

Szerencsére a házasodási kedv az idei esztendőben sem csökken, az előfoglalások alapján jó eséllyel a 2015-ösnél is több párt adnak össze a városban.

Képünk illusztráció.
Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva

Author:

Facebook hozzászólások:

Közérdekű információk:
 

HIVATALOK 
  SZOLGÁLTATÓK

 Egészségügy:

  GYÓGYSZERTÁRAK
  E
GÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

 Közlekedés:

Városi buszmenetrend
Vasúti menetrend
Volán buszmenetred


 

 Információk:

TRAFFIPAX INFORMÁCIÓK

NYUGDÍJASINFÓK

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK, ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK



>