Egyszerűbb lett gombászni

Egyszerűbb lett gombászni.

Idén egyszerűsödött a gyűjtött termények, például gombák, medvehagyma vagy éticsiga értékesítése utáni adózás és adminisztráció. Csökkentek a terhek a terményeket áruló magánszemélyeken.
A nem védett, tehát szabadon szedhető termények értékesítése után is adózni kell, de idén a magánszemélyeknek – ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket – január elseje óta kevesebbet, mint korábban. A legnépszerűbb szabadon szedhető termények közé tartozik pl. medvehagyma, csipkebogyó, levendula, csalán és bodzavirág.
gombaárus2
Év elején egyszerűsödött a vagyon gyűjthető termények után járó adminisztráció és adózás abban az esetben, ha magánszemély felvásárlónak értékesíti azt – mondta Dr. Kiss Péter András, a NAV adószakmai szóvivője a Kossuth Rádió Napközben címmű műsorában. Az adminisztrációt a felvásárlónak kell elvégeznie, nem a magánszemélynek – tette hozzá.

A felvásárlónak értékesített termény után bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek. Ez azt jelenti, hogy például 10 000.- forintnál a jövedelem alapja a 2500.- forint lesz, ennek a 15 százalékos SZJA-ja csupáni 375.- forint. Azaz tízezer forint átadott érték után az a magánszemély, aki felvásárlónak értékesíti a terményt 9625.- forintot vehet át bevételként.

A felvásárlónak a magánszemély nevével és adóazonosítójával ellátott vételi jegyet kell kiállítania. Ezen szerepelnie kell még a termény megnevezésének, a mennyiségének, az ellenértéknek illetve a levont adó összegének.
Fizetett hirdetés.
Szente Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgondnoka a műsorban megjegyezte, hogy a gomba az erdei ökoszisztémának a fontos része, ezért figyelni kell arra, hogy mindig legyen és maradjon gomba az erdőben. A szabályozás értelmében erdő területen fejenként és naponta legfeljebb 2 kilogramm az engedély nélkül gyűjthető mennyiség. Magánterületen azonban minden esetben a tulajdonos hozzájárulása szükséges.

A védett területekkel kapcsolatban elmondta, hogy a fokozottan védett helyeken még a turistaútról is tilos letérni, így gyűjtögetni is az. A védett területen pedig, engedély birtokában lehet terményeket gyűjteni.

A cikk forrása: hirado.hu

Author:

Facebook hozzászólások:

Közérdekű információk:
 

HIVATALOK 
  SZOLGÁLTATÓK

 Egészségügy:

  GYÓGYSZERTÁRAK
  E
GÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

 Közlekedés:

Városi buszmenetrend
Vasúti menetrend
Volán buszmenetred


 

 Információk:

TRAFFIPAX INFORMÁCIÓK

NYUGDÍJASINFÓK

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK, ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK



>