Egyre több gyerek küzd logopédiai problémákkal

Egyre több gyerek küzd logopédiai problémákkal.


Csak a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálatán idén elérte a 15 ezret ellátásra szorulók száma. A szakemberek szerint az elsődleges ok, hogy később kezdenek beszélni a gyerekek.

Ötéves korában minden gyerek átesik egy kötelező logopédiai szűrésen, ha kiderül, hogy a csemete fejlesztésre szorul, akkor ebben a szülőknek is kötelező részt venni.

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója a Kossuth Rádió Napközben c. műsorában elmondta, hogy bár 5 éves korban kötelező a szűrés a jogszabályok szerint, a céljuk az, hogy korábban, akár már a gyerek hároméves korában is történjenek szűrések, azért, hogy esetleges problémákat minél előbb orvosolni lehessen.
Mosányi Enikő arról is beszélt, hogy a szülőkkel való intenzív kapcsolat nagyon fontos, mert otthoni gyakorlás nélkül a tanult mozgáselemek nem fognak rögzülni és automatizálódni a gyerekben.

Az okokat is vizsgálni kell

Ha a logopédus nem tud a szülőkkel találkozni, akkor próbálja részletesen leírni, hogyan kell a gyakorlatokat elvégezni.

Ugyanakkor vannak olyan terápiás elemek, ahol nagyon fontos, hogy a szülő bent legyen, így pontosan látja, hallja, mit és hogyan kell otthon gyakorolni.

„Nemcsak arra érdemes figyelni, hogy torzan ejt egy hangot a gyerek, vagy két hangot felcserél egymással, hanem arra is figyelni kell, hogy ennek mi lehet az oka” – magyarázta Mosányi Emőke.
 
Fizetett hirdetés.
Az elhúzódó cumizás is probléma lehet

A szülők leginkább a raccsolásra figyelnek fel, de vannak egyéb kiejtési problémák is, ami az elhúzódó cumizás egyik káros következménye lehet – mondta Fábián Zsuzsa logopédus.

A szakember a hallás fontosságára is felhívta a figyelmet. Elmondta, hogyha a szülő azt tapasztalja, hogy a gyerek gagyogása késik, vagy nem olyan színes, mint amit elvárhatunk 6-8 hónapos korban, akkor meg kell ismételni a hallásszűrést.

„Az a tapasztalatom, hogy a rendkívül súlyos esetekből is lassan, de szívós munkával, és a szülőkkel való együttműködés eredményeként, helyüket jól megálló gyerekek és felnőttek lesznek, de ehhez elengedhetetlen a szülők ébersége és aktív segítsége” – nyilatkozta a Napközben című műsorban Fábián Zsuzsa logopédus.

A cikk forrása: hirado.hu

Author:

Facebook hozzászólások:

Közérdekű információk:
 

HIVATALOK 
  SZOLGÁLTATÓK

 Egészségügy:

  GYÓGYSZERTÁRAK
  E
GÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

 Közlekedés:

Városi buszmenetrend
Vasúti menetrend
Volán buszmenetred


 

 Információk:

TRAFFIPAX INFORMÁCIÓK

NYUGDÍJASINFÓK

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK, ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK



>